Livsmedelsdatabasen
Livsmedelsdatabasen uppdateras allteftersom livsmedelsutbudet förändras eller livsmedlens värden förändras på grund av nya analysmetoder, ändrade tillverkningsprocesser mm. Det är framförallt det svenska livsmedelsutbudet vi försöker spegla i databasen.
Livsmedelsdatabasens näringsvärden kommer främst från analyser som Livsmedelsverket gjort. I huvudsak är alla svenska baslivsmedel analyserade, på svenska laboratorier med kvalitetssäkrade analysmetoder. Data tas även ifrån livsmedelsindustrin och från nordiska länder samt från övriga länder.
En del värden i databasen skattas vilket innebär att värden för vissa näringsämnen förs över från likartade livsmedel exempelvis från torsk till vitling eller från hel kyckling med skinn till kycklinglår med skinn.
Informationen får användas enligt följande villkor: "Använd gärna uppgifter ur livsmedelsdatabasen. För uppgifter ur basen måste källan anges: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas. Data får därvid inte förändras.".
Organisation: Livsmedelsverket
Format: CSV (Öppen).
Licens: Fri
Rating: (ratingmodell)
Informationssida: Livsmedelsdatabasen informationssida
Kommentarer